Žurnāls "Žoklis"

VĒSTURE

Mākslas un literatūras žurnāls, ko veido Marija Luīze Meļķe, Raimonds Ķirķis, Lauris Veips, Kirils Ēcis un Roberts Vilsons. 2023. gadā līdz ar pēdējo "Ļipiņas numuru" žurnāls pārtrauc savu darbību.

Pirmais žurnāla numurs iznāca 2017. gadā, kad tā redakcijā darbojās Raimonds Ķirķis, Rihards Raudonis un Marija Luīze Meļķe. Tas izdots tikai 100 eksemplāros. Taču kolektīvā, kas darbojās līdz 2023. gadam, atkal izdots 2020. gada rudenī. Laika periodā no 2017. līdz 2023. gadam izdoti kopā astoņi numuri. 

Saistībā ar žurnāla izdošanu dibināta arī biedrība "Žoklis". Pirmie žurnāla numuri izdoti par pašu līdzekļiem, taču vēlākie saņēmuši Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

CITĀTU GALERIJA

ŽURNĀLA VEIDOTĀJS KIRILS ĒCIS PAR TĀ NOLŪKU

"Žurnāls savā ziņā ir tāds gravitācijas punkts, ap kuru pariņķot mums pieciem, mūsu sarunām, pēc tam – mūsu un mūsu lasītāju sarunām, un tad jau tālāk tādām metafiziskākām literatūras un valodas sarunām."

Treibergs, Toms. Jauneklīgi bravūrīgais Žoklis. Kultūras Rondo, 07.10.2021. 

PAR ŽURNĀLA SATURU

"Turot rokās Žokli, ir sajūta, ka satiekas divi gadsimti — iepriekš nepublicēta laikmetīgā dzeja un proza, ko papildina profesionālas recenzijas par 20. gadsimta autoriem — pēdējā žurnāla numurā pirmpublicējumu piedzīvo trimdas dzejnieka Gunara Saliņa stāsts Bez kalendāra Ņujorkā, ko arhīvā atradis un publicēšanai sagatavojis Kārlis Vērdiņš."

Konovalova, Monta Kaiva. Izdot žurnālu – pilsoņa pienākums. Ir.lv, 10.11.2021.