Viesturs Ķerus

2 bildes

Viesturs Ķerus (1984) – ornitologs un rakstnieks. Viens no Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājiem, Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs. 2019. gadā debitējis bērnu literatūrā ar grāmatu "Meža meitene Maija", par šo darbu ieguvis Latvijas Literatūras gada balvu 2020 kategorijā "Labākais darbs bērniem" un debijas balvu "Jaunaudze" 2020. gada Jāņa Baltvilka balvas ietvaros. 2022. gadā iznācis autora otrais stāsts bērniem "Korras pasaules", kas ticis nominēts 2023. gada Latvijas Literatūras gada balvai.

Dzimšanas laiks/vieta

19.04.1984

Profesionālā darbība

LITERĀRĀ DARBĪBA

Proza
2019: grāmata bērniem "Meža meitene Maija" (Liels un mazs).
2022: stāsts bērniem "Korras pasaules" (Liels un mazs).

Pētniecība ornitoloģijā
2021: viens no autoriem grāmatai "Latvijas ligzdojošo putnu atlanti 1980–2017" (Latvijas Ornitoloģijas biedrība).

Citātu galerija

VIESTURS ĶERUS PAR GRĀMATAS "MEŽA MEITENE MAIJA" (2019) IECERI

"Domas iniciators bija mans jaunākais brālis, kurš teica, ka es varētu uzrakstīt kaut ko bērniem. Kad sāku rakstīt, man nebija domas, ka tā tiešām būs grāmata. Tas vairāk bija prieka pēc. Ideja bija rakstīt bērniem kaut ko izglītojošu par putniem, bet tajā pašā laikā, lai arī to varētu lasīt, jo ir daudz izglītojošu stāstiņu, kas ir tik ļoti izglītojoši, ka tos ir garlaicīgi lasīt. Tā bija tikai sākotnējā doma. Vēlāk, rakstīšanas procesā, bērnu tēli guva virsroku pār vajadzību kādu izglītot. Tur, kur es biju kļuvis pārāk pamācošs, Inese Zandere, rediģējot tekstu, to nopulēja. Izglītojošais elements tur joprojām ir palicis, bet tomēr tie vairāk ir stāsti par dabu."

Ilze Gražule. Grāmata par dabu bērniem. Saruna ar ornitologu Viesturu Ķeru. diena.lv, 2019. gada 7. decembris.

PAR GRĀMATU "MEŽA MEITENE MAIJA" (2019)

"Viestura Ķerus grāmatas nosaukumā visi vārdi sākas ar vienu burtu – "Meža meitene Maija". Pieņemot un turpinot šo spēli, es varu atbildi uz jautājumu, par ko ir grāmata, izteikt šādi – par mieru, mežu, mājām, Maiju un mazo māsu. Jā, precizējums par māsu prasītu arī cita sākumburta iesaisti, jo Maijas mazā māsa Ieva arī pieaug un noslēdzošajos stāstiņos jau ir krietni vairāk pamanāma. Vienkāršs un skaists dabiskums un dzīves (cilvēkam dabas pasaulē pilnīgi iekļaujoties) gudrību izzināšanas gaita ir šo stāstu veiksme. Kopā ar Maiju gan mazajiem, gan viņus pavadošajiem lielajiem lasītājiem atklājas noslēpumiem pilnā dabas pasaule, kurā putnu balsis dzirdamas visskaļāk, bet ziemas ugunskurs rāda gaismas un siltuma ceļu uz ģimeni."

Silova, Lita. Meža meitene Maija. laligaba.lv, 2020.

"Kad īsts pētnieks uzraksta literāru darbu par savu profesionālo tēmu, ne vienmēr tas nozīmē, ka tapusi literatūra, bet šis nav "Meža meitenes Maijas" gadījums. Viesturs Ķerus nesteidzīgi izstāsta dabas gada ritu, iepazīstinot ar mežmalā dzīvojošās ģimenes attiecībām ar dabu. Precizitāte, nesamākslota valoda un stāstījuma temps, ko var viegli iztēloties kā tēta sarunu ar savām meitām, ļauj grāmatai ierindoties līdzās latviešu bērnu literatūras klasikai. Pamācošās intonācijas vai otra galējība – pilnīgs to trūkums, ļaujot bērna pasaulei nemitīgi konfrontēt ar dižpasauli, kas nereti piemeklē bērnu grāmatas un to radītājus, šajā gadījumā izpaliek. Padomi, pieredzes nodošana parādās kā dabas līdzsvara uzturēšanas nepieciešamība. Grāmatu papildina Didža Upena ilustrācijas un Edmunda Račinska putnu balsu ieskaņojumi, kas mūsdienu pilsētniekam jebkurā vecuma grupā palīdzēs iejusties meža noskaņās."

Rupenheite, Ieva. Meža meitene Maija. laligaba.lv, 2020.

"Didža Upena vāka ilustrācijā attēlots bērns un pieaugušais, kuri stāv uz meža takas un vēro apkārtni; tuvplānā dižraibais dzenis. Par putniem grāmatā var uzzināt daudz. Viestura Ķerus pieredze ornitoloģijā ir nozīmīga grāmatas satura vērtība, taču tā nav uzziņu literatūra, bet gan daiļliteratūras grāmata, kurā rodami arī interesanti fakti. Šķiet, pati daba izraudzījusies autoru, kurš pratīs par to rakstīt. Pētnieka pietātes un cilvēciskā jūtīguma simbiozē radies stāstījums, kam piemīt dabai raksturīgais miers. Mēdz teikt – viss ir tik ļoti apnicis, ka jābēg uz mežu. Tādos brīžos došanās Viestura Ķerus grāmatā ir cienīga alternatīva. Zināšanām, vērojumiem un sajūtām bagātais vēstījums par norisēm dabā ievelk un aizrauj, reizē nomierinot satraukto prātu. "Meža meitene Maija" ir daudzdimensionāla grāmata – lasāma, pētāma, klausāma. Aktivizējot QR kodu, skan putnu balsis. Grāmatai piemīt nebeidzama turpinājuma dimensija. Tās stāsts pilnībā piedzīvojams, dodoties dabā."

Gulbe, Evija. Meža meitene Maija. laligaba.lv, 2020.

Saiknes

Georgs Mackovs - Vectēvs
Gundega Sileniece - Vecāmāte

Dzīvesvieta

Lestenes pagasts
Ar ģimeni dzīvo netālu no Lestenes.

Darbavieta

Latvijas Ornitoloģijas biedrība
Skolas iela 3, Rīga
Viens no Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājiem; valdes priekšsēdētājs

Izglītība

2002
Rīgas Angļu ģimnāzija
Zvārdes iela 1, Rīga
2002. gadā beidzis Rīgas Angļu ģimnāziju.

2005
Latvijas Universitāte
Raiņa bulvāris 19, Rīga
2005. gadā absolvējis LU Bioloģijas fakultāti.

Apbalvojumi

Latvijas Literatūras gada balva
Balva piešķirta par grāmatu "Meža meitene Maija".
Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem
2020

VAS "Latvijas valsts meža" balva "Jaunaudze"
Balva piešķirta par debiju bērnu un jauniešu literatūrā ar stāstu "Meža meitene Maija".
Debija bērnu literatūrā un grāmatu mākslā
2020

Latvijas Literatūras gada balva
Labākais darbs bērniem
Nominants
2023