Olga Resnevica-Sinjorelli

2 bildes

27.07.1883 – 17.12.1973

Olga Resnevica–Sinjorelli Olga (1883–1973) – ārste un literāte. Studējusi medicīnu Bernē, Sjēnā un Romā. Precējusies ar medicīnas profesoru Andželo Sinjorelli, pēc studijām praktizējusi viņa klīnikā Romā. Viņai piederējis viens no populārākajiem saloniem Romā, kuru apmeklējuši pazīstami mākslinieki un literāti. 1915. gadā iepazinusies ar Eleonoru Dūzi, ar kuru bijušas draudzīgas attiecības līdz pat aktrises mūža beigām. Sarakstījusi monogrāfiju "Eleonora Dūze" (itāļu valodā 1938, latviski 1940), kā arī publicējusi Eleonoras Dūzes vēstules.

Dzimšanas laiks/vieta

27.07.1883
Ķenkas

Miršanas laiks/vieta

17.12.1973
Roma

Personiska informācija

Dzimusi Staļģenes draudzes pērmindera, Ķeņķes saimnieka Ādolfa un viņa sievas Helēnas ģimenē.
Mācījusies ģimnāzijā Jelgavā.
Studējusi medicīnu Bernē (Šveicē), Sjēnā un Romā (Itālijā). 
1909: beigusi Sjēnas universitātes Medicīnas fakultāti.
Precējusies ar medicīnas profesoru Andželo Sinjorelli, pēc studijām praktizējusi viņa klīnikā Romā.
1. pasaules kara laikā: vīrs iesaukts karā, Olga Resnevica–Sinjorelli rūpējas par klīniku un trim meitām – Veru, Elenu, Mariju.
Viņai piederējis viens no populārākajiem saloniem Romā, kuru apmeklējuši pazīstami mākslinieki un literāti (Dž. Papini, O. Rodēns u.c.).
1915: iepazinusies ar Eleonoru Dūzi, ar kuru bijušas draudzīgas attiecības līdz pat aktrises mūža beigām. Vairākkārt (1925, 1936, 1938) apmeklējusi Latviju.
Sarakstījusies ar K. Staņislavski.

Profesionālā darbība

1904: pirmā publikācija latviešu periodikā – raksts "Universitāte un sieviete" laikrakstā "Mājas Viesis" (20. –27. oktobris). Studentes gados latviešu preses izdevumos publicējusi rakstus par izglītības jautājumiem, par literatūru un teātri. Šajā pašā laikā viņa no itāliešu valodas tulkoja un publicēja itāliešu rakstnieku noveles u.c. darbus.
1905: laikraksta "Dienas Lapa" feļetona pielikumā publicēti tulkojumi:
A. Borghi novele "Torre" (136. nr.)
V. Veresajeva tēlojums "Uz skatuves" (164. nr.)
G.d'Annuncio novele "Plostnieks" (223., 229. nr.)

GRĀMATA


1938: "Eleonora Dūze" (grāmata latviski tulkota 1940. gadā).
Publicējusi Eleonoras Dūzes vēstules.

Citātu galerija

"Olga Resnēvice-Sinjorelli ir reta un interesanta personība, kādu gan šodien var sastapt tikai lielo kultūras tautu vidū. Viņa glezna kā siltumnīcas zieds."

Ilona Leimane. Eleonoras Dūzes draudzene par mākslu.Latvija, Nr. 25, 21.06.1952.

"Tas bija kāda 1915. gada marta pēcpusdienā, kad Eleonora Dūze ienāca mūsu namā. Daži draugi, mūziķi, čellists Livio Boni, vijolnieks Džulio Natale un pianists Nikolo Janigro, kas vēlāk karā zaudēja vienu roku, un daži citi sapulcējās pie mums katru trešdienu, lai muzicētu, izņemtu cauri Bēthovena un Brāmsa trio un kvartetus. Nama durvis palika pievērtas, un viesi nāca iekšā bez zvanīšanas. (...) Džovanni Cena, saticis kādu dienu uz ielas Eleonoru Dūzi, arvien tik noraizējušos, bija viņu atvedis sev līdzi. (...) Tā vienkārši un negaidot Eleona Dūze ienāca manā dzīvē. Tiem sekoja deviņi dziļas draudzības pilni gadi, viena no visaugstsirdīgākajām dāvanām, kādas liktenis man piešķīris."

Olga Siņorelli. Eleonora Dūze.

Nodarbes

Izglītība

Jelgavas meiteņu ģimnāzija
Jelgava

Berne
Studējusi medicīnu.

Sjēna
Studējusi medicīnu.

Roma
Studējusi medicīnu.

Darbavieta

Roma
Praktizējusi vīra, medicīnas profesora A. Sinjorelli klīnikā.

Itāļu laikraksta "La Fiera Letteraria" baleta kritiķe.

Roma
Romas radiofona līdzstrādniece.Lasa savus apcerējumus par baletu.

Apglabāts

Roma