Jānis Freivalds

3 bildes

Jānis Freivalds (1944) – uzņēmējs, rakstnieks. Darbojies kā tautsaimnieks dažādās Amerikas Savienoto Valstu firmās, angļu valodā publicējis rakstus par ekonomikas jautājumiem. Sarakstījis fantastikas piedzīvojumu romānu "The Famine Plot" ("Bada sazvērestība"), ko latviski tulkojusi J. Freivalda māte Margarita Freivalde.

Dzimšanas laiks/vieta

12.03.1944
Skujene

Personiska informācija

Dzimis žurnālista Ēvalda Freivalda ģimenē.

Profesionālā darbība

LITERĀRĀ DARBĪBA

1978: fantastikas piedzīvojumu romāns "The Famine Plot" ("Bada sazvērestība"), kas Margaritas Freivaldes tulkojumā 1979. gadā izdots latviešu valodā.

Angļu valodā publicējis rakstus par ekonomikas jautājumiem, kā arī dažus prozas darbus.

Citātu galerija

PAR ROMĀNU "BADA SAZVĒRESTĪBA"

""Bada sazvērestības "angļu versija "The Famine Plot" guvusi plašu ASV preses atsaucību it sevišķi vidus un rietumu valstĪs. Risinās sarunas par romāna filmēšanu, ar noteikumu, ka kaitēkļi izplatītu kāda fiktīva valsts. Te izpaužas raksturīga un vientiesīga amerikāņu "smalkjūtība" un nevēlēšanās apvainot vai kaitināt krievus – par spīti tam, ka padomju prese nomelno ASV un rietumniekus pie katra mazākā iemesla. 
Varētu vaicāt, kam nākotnē pievērsīsies Freivalds, tautsaimniecībai vai literātūrai? Ir zināms, ka viņš nodevis savam apgādam jau otru romānu "The protocol", kas vēstĪ par notikumiem Panamā un amerikāņu flotes bazē Guantanamo, Kubā. Mūsu jaunās paaudzes (34 gadus vecā) apdāvinātā autora rosība sevišķi iepriecina tāpēc, ka viņš starptautiskajā angļu valodā un amerikāņu rakstniecības forumā plaši izirzā globālas nozīmes jautājumus, aplūkodams tos – vairāk vai mazāk – no mūsu, latviešu viedokļa."

Eglītis, Anšlavs. Latviešu viedoklis – amerikāņu forumā. Laiks, nr. 102, 26.12.1979.

Saiknes

Papildu vārdi

John Freivalds

Izglītība

–1966
Vašingtona
Beidzis Džordžtaunas Universitāti.

–1967
Vašingtona
Ieguvis ārlietu maģistra grādu Džordža Vašingtona Universitātē.

Emigrē

1944–1949
Austrija

1949
Amerikas Savienotās Valstis

Darbavieta

1967–1970
Kolumbija
Strādājis Miera korpusā.

1967–1970
Panama
Strādājis Miera korpusā.

1970
Amerikas Savienotās Valstis
Tautsaimnieks dažādās ASV firmās.

1977
Mineapolisa
Firmas "Experience, Inc" viceprezidents.