Gundega Zikmane

2 bildes

Gundega Zikmane (1939) ir divu stāstu krājumu – "Kuģi aiziet jūrā" (1973) un "Vārti ir vaļā" (1978) – autore. Rakstījusi arī humoristiskus stāstu, kas publicēti periodikā. Rakstnieces prozas stilu raksturo prasme silti un sirsnīgi veidot savu stāstu varoņus, rāmā vēstījumā paust viņos zemdegās virmojošās kaislības un radīt psiholoģiski piesātinātas un pamatotas situācijas, kā arī precīzi izvēlētas detaļas. Kopš 1980. gada pievērsusies akvareļglezniecībai un kopš 1997. gada piedalās izstādēs.

Dzimšanas laiks/vieta

26.09.1939
Rīga

Profesionālā darbība

1959: piedalās Jauno autoru seminārā, ko rīko Latvijas Padomju rakstnieku savienība.
1964: pirmā publikācija – stāsts "Mājas pie upes" žurnāla "Zvaigzne" 11. numurā.
1976: 2. vieta par stāstu "Mēs – pašu puikas" konkursā "Laikabiedrs", ko rīkoja žunāls "Liesma" un Latvijas PSR Ļeņina komunistiskās jaunatnes savienības Centrālā komiteja (Liesma, 1976, 12).
Kopš 1980: nodarbojas ar akvareļglezniecību.
Kopš 1996: Rīgas Lutera draudzes mākslinieku kopas dalībniece.
Kopš 1997: piedalās izstādēs.

Stāstu krājumi
1973: Kuģi aiziet jūrā
1978: Vārti ir vaļā

Citātu galerija



Par Gundegu Zikmani
"Jelgavas Mākslinieku biedrības vadītājs Māris Brancis stāsta, ka Eduards Zikmanis (māsu Zikmaņu tēvs) dzīvoja Talsu pusē un savulaik vēlējies mācīties Latvijas Mākslas akadēmijā. Līdzekļu trūkuma dēļ viņš savu sapni nevarēja īstenot, tomēr mīlestību pret zīmēšanu savām trim meitām [Gundegai, Lolitai un Ritmai] viņš iemācījis jau no mazotnes. Tieši mīlestība un vajadzība pēc mākslas noteica māsu izvēli turpmākajā dzīvē – visas trīs māsas mācījās Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Tālāko dzīves ceļu gan noteica dažādi apstākļi. Gundega savu darba mūžu nostrādāja kombinātā "Māksla" par noformētāju. Strādājot kombinātā, Gundega nespēja līdz galam piepildīt savu radošo garu, tāpēc 1980. gadā nopietni pievērsās akvarelim un ir viena no retajām māksliniecēm latviešu mākslā, kas piekopj angļu akvareli. Tajā būtisks ir zīmējums, detaļu precizitāte un viegls, caurspīdīgs ūdenskrāsu klājums."

[B. a.] Tornī piektdien atklās trīs māsu Zikmaņu izstādi. Jelgavas Vēstnesis, 2015, 26. februāris.

Par stāstu krājumu "Kuģi aiziet jūrā" (1973)
Gundega Zikmane ir redzīga dzīves vērotāja. Viņa respektē detaļu un necenšas cilvēku izolēt no viņam dabiskās vides un sabiedriskās dzīves kopsakariem. Un pateikt par novēroto jaunā stāstniece centusies ļoti lakoniski, pat skopi. [..] Pie labākajiem krājumā pieder stāsti “Ežmaliņu vedekla” un “Saule aiz kalna”. Te autore labi pārvalda vielu un drošiem vilcieniem iedzīvina tēlus. Arī sižetiskā situācija te svaiga.

Tabūns, Broņislavs. Ja iznākusi pirmā grāmata. Karogs, 1974, Nr. 7.

Saiknes

Lolita Zikmane - Māsa

Darbavieta

Kombinātā "Māksla", apgleznojusi zīdu un veikusi telpu noformēšanas darbus.

Firma "Artdizains"

1992–1994
Latvijas Policijas akadēmija
Māksliniece

Izglītība