Amarillis Liekna-Virza

5 bildes

14.08.1921 – 27.01.2004

Amarillis Liekna-Virza (1921–2004, precējusies Žīgure) – dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes meita, kultūras darbiniece, Edvarta Virzas un Elzas Stērstes memoriālās mājas "Billītes" veidotāja. Mācījusies Rīgas Franču licejā, pēc kara īsu brīdi strādājusi par aktrisi Leļļu teātrī. Viņas mūža nogale veltīta savu vecāku piemiņas saglabāšanai, sakopjot un atjaunojot līdz ar Latvijas neatkarību atgūtās tēva mājas "Billītēs" un izveidojot tajās piemiņas muzeju. Meitai veltīti vairāki Edvarta Virzas un Elzas Stērstes dzejoļi.

Dzimšanas laiks/vieta

14.08.1921
Rīga

Miršanas laiks/vieta

27.01.2004

Personiska informācija

Amarillis Liekna-Virza ir nozīmīgās Virzu un Stērstu dzimtas pārstāve. Viņas tēvs – dzejnieks Edvards Virza, māte – dzejniece Elza Stērste.
Divreiz precējusies. Pirmajā laulībā 1943. gadā 1. oktobrī piedzimis dēls Edvards Liekna, vēlāk strādājis par TV žurnālistu, pēc tam palīdzējis "Billīšu" māju atjaunošanā un saimniecības iekopšanā.
Laulība ar rakstnieku, tulkotāju no igauņu valodas, tobrīd Leļļu teātra direktoru Jāni Žīguru, dzimusi meita – rakstniece, tulkotāja un diplomāte Anna Žīgure (1948).

Citātu galerija

"[..] cilvēks, kura galvenais mūža uzdevums ir bijis dzīvot, izdzīvot, pārdzīvot sava tēva dzeju, bija Edvarta Virzas meita Amarillis, kura aizgāja aizsaulē pie Tetū un Latāmiņas 2004. gada 27. janvārī. Var būt, ka pasaulē ir, bet es nezinu otru tādu cilvēku, kas tā mīlētu savu vecāku dzeju. Man liekas, ka māsicas Amarillis dvēselē mājvietu bija radušas Edvarta Virzas un Elzas Stērstes dvēseles. Tā bija īpaša pasaule, kādas otras vairs nebūs."

Ļūdēns Vitauts. No tālas nākotnes. Edvarts Virza. Kopoti raksti, 1. sējums. Rīga: Zinātne, 2005. 23. lpp.

"Harijs Beķeris: Kur jūsu mātei tāda dūša bija toreiz veidot tēvam un mātei veltītu muzeju, jūs ilgi par to spriedāt, runājāt?
Anna Žīgure: Nē, viņi to tā izlēma jau tad, kad dabūju atpakaļ "Billītes" 90. gadā, tad viņa to tā izlēma, tas bija pats par sevi saprotams, tā bija viņas bērnība. Viņas 18 gadi, kad viņa tur bija laimīga un visi bija kopā, un es domāju, ka viņai bija arī tieši tā pienākuma apziņa un liela, liela duka un pienākuma apziņa, ka ir jābrauc uz turieni.
[..] "Billītes" ir vienīgais, kas bija mūsu ģimenes un mūsu dzīves īpaša vieta. Viņa tur brauca un sāka, un to atdeva, man liekas, ka 90. gadā pagasts atdeva, nolēma, atdeva atpakaļ, un tad tas viss tur uzsākās. Būtībā tā viņi sevi īstenoja, jo domāju, ka tanī laikā, padomju varas gados, ka viņa visu laiku staigāja pa dzīvi kā tāda svešiniece mazliet. Ka viņa nepieņēma un viņa nejūtas labi. Viņa jutās labi tikai tad, kad viņa aizbrauca kādā ekskursijā uz Kaukāzu vai kaut kur tur, tad viņa bija laimīga. Bet ikdienā viņa nebija laimīga, un "Billītēs" viņa sevi īstenoja kopā ar manu brāli un sākumā arī ar viņa sievu. [..]"
Anna Žīgure intervijā ar Hariju Beķeri par savu māti Amarillis Lieknu-Virzu un muzeju "Billītēs". Cik laimīga ir mūsu dzimta, ka mēs esam dzīvi. lsm.lv

Saiknes

Aleksandra Spekke - Mātesmāsa
Andrejs Arnolds Spekke - Radinieks
Andrejs Spekke - Brālēns
Andrejs Stērste - Vectēvs
Anna Žīgure - Meita
Diāna Jance - Mazmeita
Edvarts Virza - Tēvs
Elza Stērste - Māte
Jānis Žīgurs - Vīrs
Juka Rislaki - Znots
Vija Spekke da Saco - Māsīca
Vitauts Ļūdēns - Brālēns

Papildu vārdi

Amarillis Žīgure, Amarillis Dzintra Inese Liekna-Virza

Dzīvesvieta

Kāpu iela 71, Jūrmala
Padomju okupācijas gadus Amarillis ar ģimeni pavadīja Mellužos, vasarnīcā kāpas galā Kāpu ielā 71, kas kādreiz piederējusi komponistam Alfrēdam Kalniņam.

1922
Strēlnieku iela 2, Rīga
Apmēram no 1922. gada ģimene dzīvojusi īrētā dzīvoklī Rīgā, Strēlnieku ielā 2. Dzīvoklī agrāk dzīvojuši mākslinieku Skulmes, Strunke un Kazāks.

1922
Billītes
Kopš 1922. gada ģimenes vasaras pavadītas mājās "Billītēs", ziemas – Rīgā.

1991
Billītes
1991. gadā dzejnieka Edvarta Virzas meita atgriezās dzīvot tēva dzimtajās mājās "Billītes".

Izglītība

Elizabetes iela, Rīga
Gājusi bērnudārzā pie Šato kundzes Elizabetes ielā.

1931–1941
Rīgas Franču licejs
Krišjāņa Valdemāra iela 48, Rīga

Ceļojums

1935
Itālija
1935. gada vasarā kopā ar māti Elzu Stērsti apceļojusi Itāliju.

Darbavieta

1945–1948
Latvijas PSR Valsts leļļu teātris
Krišjāņa Barona iela 16/18, Rīga
Aktrise Leļļu teātrī

1991–2004
Edvarta Virzas un Elzas Stērstes memoriālā māja "Billītes"
Billītes
Muzeja izveidotāja un māju atjaunotāja – kopā ar dēlu Edvardu Lieknu.

Apglabāts

Rīgas Pirmie Meža kapi
Atdusas vieta līdzās tēvam un mātei Pirmajos Meža kapos.