Ludvigs Šanteklērs

6 pictures
Roles: actor, author

11.08.1889 – 08.12.1941

Ludvigs Šanteklērs (īstajā vārdā Mārtiņš Gailis; 1889–1941) – rakstnieks un aktieris. Publicējis humoristisku dzeju un prozu dažādos periodiskajos izdevumos un kalendāros. Rakstījis galvenokārt par dienas aktualitātēm, dažkārt skarot arī sociālus jautājumus (piemēram, aktieru un teātru materiālā nodrošinātība). Publicējis arī rakstus un skices par kolēģiem – aktieriem un skatuves darbiniekiem.

Birth time/place

11.08.1889
Lielvārde

Place/time of death

08.12.1941
Rīga

Personal information

Dzimis kalpa ģimenē. Sieva Zelma Gaile (dzimusi Kraukle).
1915–1918: Pirmajā pasaules karā bijis latviešu strēlnieks. Kara laikā veidojis teātra iestudējumus, bijis 4.Vidzemes strēlnieku pulka teātra vadītājs.
No 1934: atradās pensijā (slimoja ar tuberkulozi).

Professional activity

1912: pirmā publikācija humoristiski-satīriskajā žurnālā "Dadzis".
Publicējis humoristisku dzeju un prozu dažādos periodiskajos izdevumos un kalendāros. Rakstījis galvenokārt par dienas aktualitātēm, dažkārt skarot arī sociālus jautājumus (piemēram, aktieru un teātru materiālā nodrošinātība). Publicējis arī rakstus un skices par kolēģiem – aktieriem un skatuves darbiniekiem.

Quotes

"Ludviga Šanteklēra darbu mākslinieciskā izveide nevienmērīga – mērķtiecīgs humors (retāk satīra), asprātība, veiksmīgas žanra glezniņas mijas ar maznozīmīgiem ikdienas notikumu aprakstiem, izplūdušu pačalošanu."

Gudriķe, Biruta. Latviešu rakstniecība biogrāfijās. Rīga: Zinātne, 2003.
"Bija reiz frančiem rakstnieks un dzejnieks Rostāns. Tam bija komēdija – satīra no putnu valsts, saukta "Šanteklērs". To arī teātros šur tur izrādīja. Varbūt šīs satīras pamudināts Jaunā teātrī daudz gadus atpakaļ parādījās Mārtiņš Gailis, kā korists un komisku lomu aktieris. Viņš nāca no "Provodņika" rotaļu darbnīcas, kur bērniem krāsoja gaiļus un kļuva par teātra entuziastu. No ābeces sarkanā gaiļa viņš kļuva arī par grāmatnieku, rakstnieku, dzejnieku un satīriķi-feļetonistu. Pārdēvējies no Mārtiņa Gaiļa par Ludvigu Šanteklēru, tā viņš pārstaigāja ilgus gadus Jaunā, tad Nacionālā teātra skatuves un vēlāk Radiofona kuluārus, daudzas redakcijas, laikrakstus, žurnālus, kalendārus. Simtiem Šanteklēra dziedājumu izkaisīti kā graudi piedarbā, bet neviens graudnieks apcirknī tos nesavāca. Viņa ārējās pazīmes bija Šanteklēra vai Ķenča deguns un allaž izdzisusi pīpīte zobos. Iekšējās pazīmes: labsirdība, sirsnīgs, mazliet satīrisks smiekliņš bez rūgtuma un āķības, patiesības meklēšana un mīla uz bohēmu, kaut arī bez pretmīlestības. Bija viņš arī laimīgi apsievojies un, izņemot pensijas gadus, viņa dzīve bija kā jūsmīgs Šanteklēra dziedājums rīta jundā."

Pe-Ge. Ludviga Šanteklēra piemiņai. Tēvija, Nr. 142, 1941, 13. dec., 12. lpp.

Occupations

Name at birth

Mārtiņš Gailis

Education

Rīga

Rembates pagastskola
Rembates pagasts

Working place

Laikraksts "Brīvā Zeme" (1919–1940)
Rīga
Līdzstrādnieks

Vērmanes dārzs, Rīga
Vērmanes dārza teātra trupas aktieris

Rīga
Teātra "Komēdija" aktieris

Mūzikas un dziedāšanas biedrības "Marss" teātra aktieris

Liepāja
Liepājas latviešu teātra aktieris

Rīgas Latviešu teātris
Merķeļa iela 13, Rīga
Aktieris

Žurnāls "Dadzis" (1912)
Rīga

Fabrika "Provodņiks"
Leļļu nodaļas gleznotājs

Žurnāls "Gudrais muļkis"
Rīga
Redakcijas sekretārs

Žurnāls "Ho-HO" (1922–1924)
Rīga

1909–1915
Rīgas Jaunais teātris (1908–1915)
Lāčplēša iela 25, Rīga
Aktieris

1919–1934
The National Theatre of Latvia
Kronvalda bulvāris 2, Rīga
Aktieris

Buried

Rīgas Pirmie Meža kapi