Jānis Sarkanābols

5 pictures

21.04.1938 – 09.07.1964

Jānis Sarkanābols (1938–1964) – rakstnieks. Pēc Anrī Barbisa Rīgas 11. vidusskolas beigšanas studējis LVU Vēstures un filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā, ko absolvējis 1963. gadā. Profesionālās gaitas saistītas ar Rīgas 29. vidusskolu, kur viņš vienu mācību gadu strādājis par latviešu valodas un literatūras skolotāju. 1964. gadā Jāņa Sarkanābola dzīve aprāvusies smagas slimības dēļ, un šis notikums lielā mērā noteicis arī viņa daiļrades recepciju. 1972. gadā Ata Skalberga sakārtojumā iznākusi J. Sarkanābola darbu izlase "Stella polaris", kurā līdzās dzejoļiem apkopoti arī stāsti, miniatūras un pasakas. Darbiem raksturīgs romantisks un humānistisks pasaules un sava laika tvērums. J. Sarkanābola dzejoļi 21. gadsimtā iekļauti izlasēs "Piedod, māt!" (2002) un "Tik savā mīlā es mūžības alkstu" (2007).

Birth time/place

21.04.1938
Rīga

Place/time of death

09.07.1964
Rīga
Miris no asins vēža.

Personal information

Dzimis mērnieka ģimenē.

Professional activity

LITERĀRĀ DARBĪBAPirmā publikācija
1962: stāsts "Rītausmā" laikraikstā "Padomju Students" (12.04.).
Pēcnāves izlase
1972: "Stella polaris" ("Polārzvaigzne"), kur apkopota J. Sarkanābola dzeja, pasakas, miniatūras, stāsti.

Quotes

PAR JĀNI SARKANĀBOLU"Atmiņā palicis slaids jauneklis ar mazliet paskumju, bet labsirdīgu smaidu uz lūpam. Kad smaidīja. Man šķiet, pēc dabas viņš bija kautrīgs, nemīlēja izvirzīties priekšplānā skaļajās un ēverģēlības pilnajās studentu kompānijās filoloģijas fakultātes gaiteņos, sarīkojumu un dažādo pasākumu reizēs, kur mums gadījās vairāk gan tikai garāmejot redzēties."Sirmbārdis, Jānis. Ar Ziemeļzvaigznes gaismu. Literatūra un Māksla, Nr. 17, 22.04.1988.PAR JĀŅA SARKANĀBOLA DAIĻRADI"Savā laikā pāršķirstot Jāņa atstātās klades un papīrus, viņa dzejoļus, miniatūras un ierakstus dienasgrāmatā, bija uzreiz samanāms, ka no atstātā materiāla grūti izveidot grāmatu, kas varētu pretendēt uz paliekošu vietu literārajā procesā, bet no tā varētu gan izveidot savdabīgu piecdesmito gadu beigu un sešdesmito gadu sākuma jaunieša garīgās dzīves dokumentējumu. Romantiskā pasaule, kuru mēģināja veidot Jānis Sarkanābols, sevī ietvēra vēl samērā maz paša pieredzi, samērā daudz tur vēl literatūras tiešo iespaidu. Vairāk apkārtnes un notiekošā konkrētības ir viņa dienasgrāmatās, piezīmju burtnīcās, uzmetumos. Tur bija cilvēku raksturojumi, domu skicējumi, pa interesantam salīdzinājumam – sīkumi, kas kopā ar dzejoļiem spējīgi veidot priekšstatu par topošu radošu personību."

Čaklais, Māris. Pirmā, vienīgā gaita. Karogs, Nr. 4, 1973.

"Jānis Sarkanābols nebūvēja sarežģītas konstrukcijas, nemudžināja uzrakstāmo grūtatšifrējamos vārdu biezokņos, kuros doma un jūta meklējama vai ar uguni un varbūt tā arī paliek neatrasta. Viņa izteiksmes veids bija vienkāršs, varbūt pat pārlieku vienkāršs, skatoties no šodienas viedokļa, bet rindiņās pulsēja tāda ticība labajam cilvēkā, tāds iekšējs gaišums un skaidrība, ka tas smeldzīgi rezonēja lasītājā, mudināja uz darbošanos cilvēku un cilvēces labā. Klusi tas bija pasacīts. Gandrīz vai čukstus. Bet, ar lielu pārliecību teikts, aizskanēja tālu."

Sirmbārdis, Jānis. Ar Ziemeļzvaigznes gaismu. Literatūra un Māksla, Nr. 17, 22.04.1988.

Occupations

Education

–1963
Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitāte (1958–1990)
Visvalža iela 4a, Rīga
Absolvējis Vēstures un filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļu.

–1957
Anrī Barbisa Rīgas 11. vidusskola
Miera iela 62, Rīga
Ieguvis vidējo izglītību.

Working place

1963–1964
Rīgas 29. vidusskola
Lēdurgas iela 26, Rīga
Latviešu valodas un literatūras skolotājs.

Buried

12.07.1964
Rīgas Pirmie Meža kapi