Dainis Deigelis

1 picture

Dainis Deigelis (1983) – dzejnieks, atdzejotājs. Publicē dzeju latviešu periodikā kopš 2002. gada, publicējies dažādos kultūras izdevumos. 2018. gadā izdots debijas krājums "Dievs beidz", kas nominēts Latvijas Literatūras gada balvai spilgtākās debijas kategorijā. 2020. gadā izdots otrs dzejoļu krājums "Pilsētā mirstošas saules ēnā". Dzejai raksturīga mūsdienu sabiedrības kritika, emocionalitāte, ideālisms, tēlainības tiešums. 

Birth time/place

18.09.1983

Professional activity

2002: pirmā publikācija – dzejolis "Dzīves noslēpums" laikrakstā "Ziemeļlatvija" (Nr. 119).

DZEJA

2018: "Dievs beidz" (Valters Dakša).
2020: "Pilsētā mirstošas saules ēnā" (Jāņa Rozes apgāds).

ATDZEJA

2018: kopā ar Eināru Pelšu un Arvi Vigulu atdzejojis Gaļinas Rimbu (Галина Рымбу) krājumu "Kosmiskais prospekts" (Literature Without Borders).

Quotes

PAR DZEJOĻU KRĀJUMU "PILSĒTĀ MIRSTOŠAS SAULES ĒNĀ" (JĀŅA ROZES APGĀDS, 2020).

"Dzejnieka līdzšinējās daiļrades cienītāji var būt gandarīti, ka dzejnieks turpina sociāli asa dzejraža ceļu, kurā viņš jūtas kā zivs ūdenī, taču vienlaikus Dainis Deigelis ir apliecinājis savu līdz šim mazliet nomaskēto, iespējams, par daudz vēl ieturēto un nedrošo romantiķa trauslo dzīves tvēruma skatpunktu un eksperimentētāja iedabu."

Ratniece, Sandra. Pilsēta pandēmijas paēnā. la.lv, 2021, 26. marts.

PAR DZEJOĻU KRĀJUMU "DIEVS BEIDZ" (VALTERS DAKŠA, 2018)

"Būtībā ideju vai emociju katrā dzejolī var uztvert, pat līdz galam nesaprotot kādu konkrētu metaforu, epitetu vai salīdzinājumu, jo svarīgākais vēstījums ir pats Deigeļa pasaules skatījums – reālijas, ko viņš pamana, veidi kā viņš tās interpretē un kādu kritiku par tām izsaka. [..] Bieži vienā dzejolī autors var raksturot attiecības ar vairākiem no šiem mainīgajiem, veidojot likumsakarību saiknes un kritisko komentāru kopumus, kas tad arī ļauj lasītājam ieskatīties Deigeļa pasaulē. Dievs (starp citām lietām) šajā pasaulē, iespējams, ir kašķīgu, rīcībnespējīgu pusmūža veču izdomājums un kopā ar viņiem nereti "beidz" brīžos, kad tiek atrasts vainīgais pie netīkamās pasaules kārtības."

Belševica, Krista Anna. Saruna ar Daini Deigeli. Satori, 08.10.2018.

PAR DAIŅA DEIGEĻA DZEJU

"Iespējams, Dainis pierāda to, ka latviešu literatūrā asi sociāla dzeja nenozīmē kliedzienu, bet gan domīgu lirismu, kurā iestrādāts deglis. Un nav jau obligāti jālieto tieša valoda, jo, par laimi vai diemžēl, mūsu sabiedrība pieradusi pie daudznozīmības."

Dibovska, Jūlija. "laika dzirkstele tuvojas deglim." Daiņa Deigeļa dzeja. LA.LV, 18.12.2018.

Occupations

Residence

Jelgava

Education

–2001
Gaujiena Secondary School
Vidusskola
Absolvējis Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu.

2017
Literārā Akadēmija
Aleksandra Čaka iela 37 - 1, Rīga
Absolvējis Literārās Akadēmijas Meistardarbnīcas dzejnieku Andra Akmentiņa un Ronalda Brieža vadībā.

Participation in organisations

06.03.2018
Latvijas PEN klubs
Rīga

30.11.2020
Latvian Writers’ Union
Aleksandra Čaka iela 37 - 1, Rīga

Awards

Annual Latvian Literary Award
Spilgtākā debija
Nominee
2019